Richard Bransons teleselskab Virgin Media og musikgiganten Universal står bag en ny model, som parterne mener kan begrænse ulovlig fildeling.
Modellen introducerer en ny variant af den kontroversielle 3 strikes-metode, som man populært kunne kalde 3 strikes med flødeskum.
Kunderne får nemlig lov at smovse i ubegrænset download af musik, som oven i købet ikke er beskyttet med antikopisikringer (DRM). Til gengæld vil Virgin som internetudbyder påtage sig at sende advarselsbreve til kunder, der fildeler ting, de ikke må, og som skrappeste sanktion lukke for syndernes internet.
Med den nye model vil Virgin Media både være politimand og venlig musikudbyder.
Virgin træder som et af de første udenlandske teleselskaber i de spor, som danske TDC satte med introduktionen af Play for et år siden.
Play-modellen med gratis musik, som kunderne kun betaler for gennem deres almindelige abonnement, er af flere ophavsretseksperter blevet udråbt som det bedste bud på et middel mod ulovlig fildeling.
Idemanden bag Play, Søren Tvilsted, har været tilknyttet Universal-Virgin-aftalen som rådgiver, erfarer ComON.
I den særlige Virgin-variant af fri download, som blev præsenteret i dag, får man dog samtidig en i realiteten privat udgave af den 3 strikes model, som blev dømt ulovlig af en fransk forfatningsdomstol i sidste uge.
Forfatningsdomstolen erklærede den franske lov, der indførte 3 strikes i landet, for ulovlig, fordi adgangen til internettet er en del af de fundamentale menneskerettigheder.
Helt gratis bliver flødeskummet, som skal dulme tabet af menneskerettighederne, dog ikke.
De britiske Virgin-kunder vil komme til at betale et beløb i størrelsesordenen et par hundrede kroner for muligheden for at kunne downloade DRM-frie musiknumre ad libitum.
Dog er det foreløbig kun musik, som Universal har kontrol over, der kastes i grams til Virgin-kunderne.
Virgin håber dog, at få yderlige to større musikselskaber med i tilsvarende aftaler, når den nye tjeneste går i luften senere på året.
Det specielle ved det britiske Virgin/Universal arrangement er, at Universal tilsyneladende har købt teleselskabets villighed til styre kunderne med 3 strikes-trusler og advarselsbreve.
Ubegrænset adgang til hele musikselskabets katalog må formodes at koste en formue, men omvendt kan Virgin tilbyde en modydelse i form af politifunktionen, som skal kunne begrænse fildeling med Universals musik.
I aftalen mellem Virgin og Universal er det musikselskabet, der holder øje med, hvad der fildeles på lovlig og ulovlig vis. Derpå er det teleselskabets opgave at sende besked til den pågældende abonnent, om at der er registreret ulovlig fildeling.
"Systemet vil indeholde en række forskellige tiltag, som skal oplyse fildelere om online pirateri og højne kendskabsgraden til lovlige alternativer. Disse tiltag indbefatter som et yderste skridt overfor gentagne overtrædelser en midlertidig lukning af adgangen til internettet," hedder det i en pressemeddelelse fra parterne.
Virgin og Universal er meget omhyggelige med at understrege, at ingen kunder vil blive permanent frataget deres internetforbindelse.
Det slås også fast, at systemet ikke baserer sig på monitorering eller indgreb i kundernes trafik foretaget af Virgin Media.
Parterne nævner dog ikke meget om, hvordan flødeskumsdiciplineringen skal forvaltes i praksis.
Åbenbart er det så Universal, de skal stå for monitoreringen. Det må også antages, at selskabet benytter sig af af den meget udbredte tjenste for overvågning af ulovlig fildleing, som det danske selskab DtecNet tilbyder verden over.
Det fremgår af pressemeldingen, at Virgins politivirksomhed kun skal gælde ulovlig fildeling med Universal-musik.
Selvom telebranchen herhjemme er godt i gang med forhandlinger med musikbranchen om en frivillig aftale, der skal begrænse ulovlig fildeling, skal man dog ikke vente, at den særlige form for 3 strikes, som Virgin og Universal har introduceret, kommer til Danmark.
"Det bliver en kold dag i helvede, før vi frivilligt indlader os på at blive internetpoliti," siger formanden for telekommunikationsindutrien Jens Ottosen Støtt til ComON.
Læs hele Virgins egen redegørelse om den nye model http://pressoffice.virginmedia.com/phoenix.zhtml?c=205406&p=irol-newsArticle&ID=1298879&highlight=" target="blank">her.